Un ‘rètol’ gegant, però encara més barat. Descobreix el GOBO


Leer entrada en castellano

Avui et parlarem d’una eina fascinant i única en la seva espècie, un d’aquests pocs objectes capaços de resistir l’envit de les noves tecnologies i seguir evolucionant per oferir aplicacions cada vegada més impactants amb una inversió cada vegada més raonable. Es tracta del projector de gobos, o potser, de forma més concreta, del Gobo en si mateix i de la seva increïble versatilitat.

Què és un GOBO?

La paraula Gobo és una abreviatura del terme graphical optical blackout, i s’utilitza per referir-se a una peça, generalment rodona i metàl·lica, en la qual s’elabora mitjançant talls una plantilla amb algun tipus d’informació o logotip.

Gobo metálico


Un gobo és una peça metàl·lica sobre la qual es crea la plantilla d’un logo o informació.

Després, aquesta peça es col·loca davant d’una font potent de llum per aconseguir projectar la plantilla sobre una superfície concreta. Per descomptat, la font de llum forma part d’un projector especialment ideat per aconseguir, servint-se d’una lent, que el logo tingui l’enfoc i definició apropiats una vegada que és projectat.

L’exemple, potser més conegut i il·lustratiu, de projector de Gobo el trobem en la ficció, i entendrem de seguida de quin mecanisme estem parlant si pensem en el canó de llum que projecta el símbol de Batman sobre els núvols de Gotham. Una plantilla de metall col·locada entre la font de llum i els núvols aconsegueix aquest efecte en els còmics i els dibuixos animats.

El logo de Batman proyectado sobre el cielo en la ficción.

El logo de Batman projectat sobre el cel a la ficció.

Per descomptat, al projector de gobos de ficció li falten elements per assemblar-se al real i, a la pràctica, funcionar, però nosaltres anem a mostrar-t’els en detall i al final et deixarem una galeria amb imatges perquè coneguis les seves possibilitats.

El GOBO

Com ja hem comentat, aquesta peça és generalment rodona, però també hi ha projectors de Gobo que els utilitzen rectangulars o quadrats. La raó de que la peça sigui normalment de metall és que les altes temperatures que assoleix el focus tradicional impossibiliten que una peça d’algun tipus de plàstic o fusta pugui aguantar sense fondre’s o cremar-se. També s’utilitzen gobos de vidre per representar formes més complexes o si es necessita afegir color. No obstant això, gràcies a les noves tecnologies, i en aquest cas a la il·luminació led, s’ha aconseguit crear llums que no generen quantitats considerables de calor i que poden permetre utilitzar gobos d’altres materials.

El projector

Hi ha una gran diversitat de projectors de gobos al mercat, depenent majorment de l’aplicació que se li vulgui donar a la llum (per a interiors o exteriors; per més o menys distància de projecció…) i de la generació a la qual pertanyi el model. La potència de les làmpades pot anar des-dels 5 als 20W de les modernes led, per arribar fins a 20m de distància de projecció en interiors i exteriors poc il·luminats, amb un consum d’energia molt reduït i una vida últil de fins a 30.000 hores, fins als 1500W dels titànics models halògens d’ús exterior per grans formats, que poden arribar a una distància de projecció de fins a 800 metres (amb els quals, potser, podríem invocar Batman en un dia ennuvolat), i en els quals, com és lògic, el consum d’energia es dispara i la vida útil del llum és molt més curta en comparació amb els altres tipus. Per descomptat, hi ha molts models intermedis, amb potències i abast diferents, i el que més interessi a l’usuari general potser sigui el d’interiors amb un abast mitjà, que li permeti projectar les ofertes de temporada o el logotip de la seva empresa sobre alguna paret o sobre el sòl de la seva botiga, i fins i tot sobre la vorera del seu carrer, des-de l’aparador, una aplicació que crida molt l’atenció de nit.

La seva aplicació

I aquí anem al que ens importa realment, que en el nostre cas és tractar d’allunyar la informació sobre el projector de gobos de la simple curiositat que es llegeix a Internet i després s’oblida, per il·lustrar que aquest invent té aplicacions realment pràctiques per un negoci mitjà que vulgui mantenir als seus clients informats de les seves ofertes, descomptes o gràfica corporativa, dades que poden arribar a variar moltes vegades en l’any i suposar costos elevats en impressions i instal·lacions.

Proyector de Gobos estándar

Projector de Gobos estàndar

El que aconsegueix un projector de gobos és simplificar aquest procés, convertint-lo en una cosa tan senzilla com canviar una peça de no més de 10cm de diàmetre per una altra, per després encendre el llum i enfocar-la on es desitgi. Per descomptat, els preus de venda d’un Gobo amb un disseny concret són molt menors que els d’algun tipus de cartell imprès en la mida màxima que un projector és capaç d’aconseguir, la seva durada és molt més gran i es mantenen sempre en un estat tan perfecte com ho sigui la superfície sobre la qual es projecten.

Et deixem amb una galeria d’imatges que despertaran la teva imaginació sobre el que pots arribar a aconseguir amb un projector de gobos, veient les aplicacions que altres li han donat, les dimensions que té el dispositiu mitjà i diferents dissenys de Gobo.

Dejar un Comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>